FOLLOWERS

Tuesday, 6 November 2012

SAMA AJE , BAPAK DAN ANAK !!!!!!!

Apabila Nurul Izzah tunjuk pandai cakap 'Melayu bebas pilih agama'... dalam gereja

Kalau tak sebab Nurul Izzah Anwar nak tunjuk pandai dengan bercakap benda yang dia tidak pasti, kita pun tak tahu yang Ahli Parlimen PKR Lembah Pantai itu rupanya rancak juga berforum dalam gereja.

Forum dengan tajuk 'bola tanggung' seperti Negara Islam: Versi siapa?, Tanggungjawab Siapa? yang diadakan di Gereja Full Gospel Tabernacle, USJ, Subang Sabtu lalu.

Samada dalam gereja atau dewan dalam gereja, bagi masyarakat Melayu/Islam Malaysia adalah 'taboo' untuk buat program di tempat begitu. Sebelum ini laporan mengenai polemik kenyataannya itu tidak menyebut dimana lokasi forum berkenaan diadakan.

Ada yang sangka ia berlangsung di sebuah dewan biasa saja.Bila kita amati balik, ada kemungkinan sebab itulah Izzah gairah bercakap begitu dalam ketika jawab soalan hadirin.Biasalah bila berada dalam satu majlis dalam gereja, dengan audien rata-rata kristian, boleh mendorong seseorang itu tunjuk dia liberal dan tidak sedar implikasi apa yang dikatanya.

Naib Presiden PKR itu ketika jawab soalan dalam forum yang dianjurkan oleh think tank Kristian Oriental Hearts and Mind Study Institute (OHMSI), dan Islamic Renaissance Front itu mahu orang Melayu diberi kebebasan penuh untuk memilih agama mereka.Ini dibimbangi boleh membawa implikasi orang membayangkan mereka harus diberi kelonggaran memilih agama selain Islam.

Kalau rajin sila google nama Full Gospel Tabernacle, buka laman webnya, kita akan dapati ia juga ada sidang dalam Bahasa Malaysia. Siap dengan jadual lagi.OHMSI pula memang diketahui umum think tank Kristian yang sebelum ini pernah anjur forum tajuk The Christian and the Malaysian General Election 2008.

Ia bukan pergerakan agama sahaja, melihat kepada seranai panelis yang dijemputnya termasuk Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng membayangkan ia amat minat dengan politik.Oh ya.. forum The Christian and the Malaysian General Election 2008 dibuat sebelum PRU ke 12 iaitu 26 Januari 2008.

Apa maknanya semua ini? maknanya kemana undi orang kristian hendak pergi...Sebab itu, jangan terkejut apabila Nurul Izzah 'tunjuk belangnya' dalam forum tersebut. Siapa tahu belang itu adalah untuk meraih undi.Ramai yang terkejut membaca laporan mengenai  jawapan Nurul Izzah ketika ditanya oleh peserta forum (seorang perempuan) mengenai undang-undang yang melarang agama lain disebarkan kepada orang Islam.

“Tidak harus ada paksaan di dalam agama. Bagaimanakah seseorang itu boleh berkata maaf.. ini (kebebasan agama) hanya untuk bukan Melayu. Ia (sebenarnya) harus dilaksanakan sama rata (untuk semua kaum),” kata anak sulung Anwar Ibrahim itu.Untuk rekod, undang-undang di Malaysia mengekang mubaligh/pendakwah bukan Islam untuk menyebarkan agama kepada rakyat yang beragama Islam.

Pada masa sama undang-undang syariah juga menetapkan seseorang yang memeluk Islam tidak boleh murtad demi memelihara kesucian Islam.Berdasarkan video ucapan Nurul Izzah dalam forum tersebut, beliau menekankan isu pengkristianan orang Melayu boleh ditangani dengan mengasah keimanan penganut Islam itu sendiri.

"Walaupun saya bersekolah di Assunta yang mempunyai salib besar di dewannya …saya tidak terpengaruh (dengan ajaran Katholik,” kata beliau.Turut serta sebagai panelis dalam forum tersebut adalah MP PAS Parit Buntar, Dr Mujahid Rawa, Ketua PKR Serawak Baru Bian, peguam Malik Imtiaz dan beberapa yang lain. Berita lanjut : KLIK

Penghuni Gua : Sama aje bapak dengan anak. Islam Liberal katakan. Bila dah kantoi mula salahkan orang dan Utusan Malaysia. Walhal Malaysiakini yang keluarkan kenyataannya dan juga pihak gereja.

2. Anak dengan bapak sama aje. Kira nak liwat aje !!!!

3. Ppppppooooooddddaaaaahhhhhhhhh. Apa kata PAS agaknya. !!!!! Halal kot ?

5 comments:

 1. kah kah sama rata semua rasa kah kah kah mana ada dalam dooonia ni hubungan intim samada suami isteri yang sah disisi agama atau pun yang haram skalipun samada sesama jantan,sesama betina atau laki dan bentina yang tak ada ikatan nak buat secara terbuka di Dataran Merdeka ke Dataran Shah Alam atau dalam Stadium Bukit Jalil...akai ada ka??

  ReplyDelete
 2. mana perginya cerdik pandai pas ni?tengah muzakarah ke?atau tengah menyelongkar kitab-kitab lama untuk menyokong putri refomasi ni!jangan-jangan ada yg tengah menyumpah-nyumpah.....CELAKO!CELAKO!CELAKOOOOOOOOOooooooooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ReplyDelete
 3. Nak kata tak tahu bahasa...tak betul!
  Nak kata takde bahasa...tak kene tempat!
  Nak kata tak paham bahasa...dah tua bangka!
  Nak kata tak gheti bahasa...ada Master Sosial CGPA takat 3.5 je!

  Ape nak kate kat PG Hindu anak Omar ni ye.....
  Macamni... kita package kan aje sume tu utk PG.
  Tak tahu bahasa; takde bahasa; tak paham bahasa; tak gheti bahasa... BeNgap...BaNgang...BiNgai dan BoNgok bebeno! Lain orang cakap... lain dia paham al-maklumlah dah byk sgt RASUAH yg dibalun dari UMNgOk be-eNd!

  ABU - Asalkan Bukan UMNgOk.....Be-eNd1

  ReplyDelete
 4. Nuar lancar buku yg hina Islam - pas kata itu hak dia..
  Hasan ali bongkar isu murtad di gereja - pas kata isu murtad ni kecik dan x perlu serius, isu yang besar ialah pengundi hantu.
  Isu Lina Joy - nuar kata itu hak dia nk murtad.
  Warga Arab Saudi hina Nabi SAW - peguam muda PKR dan SAMM kata itu hak asasi dan kerajaan malaysia zalim kerana hantar semula Warga tersebut ke Arab Saudi untuk tindakan dan hukuman..

  PKR = IFC

  ReplyDelete
 5. MahaThir aka MahaFIRAUN dok kata HUDUD takda dlm quran dan hina memperlkeh hukuman HUDUD...awat hang tak kata ape2, Ngok?

  ABU - Asalkan Bukan UMNgOk.......Be-eNd!

  ReplyDelete

PETA PELAYAR