FOLLOWERS

Tuesday, 30 December 2008

9 PRINSIP KEPOLISAN MODEN SIR ROBERT PEEL

9 prinsip Kepolisan Moden Sir Robert Peel tersebut ialah :

1. Asas pengujudan polis ialah menjaga ketenteraman awam
2. Keupayaan dalam menjalankan tugas adalah berasaskan tindakan polis yang boleh diterima oleh masyarakat.
3. Penggunaan kekerasan fizikal akan hanya menyebabkan kerjasama masyarakat akan mula terhakis.
4. Bagi mengekalkan dan menjamin perasaan hormat masyarakat terhadap pihak polis , pihak polis mistilah menjaga dan menjalinkan kerjasama dengan masyarakat yang mematuhi undang-undang secara sukarela.
5. Untuk mengekalkan dan juga bagi mendapatkan sokongan masyarakat terhadap institusi kepolisan bukan sahaja perlu mengambil kira pandangan mereka tetapi yang lebih penting sentiasa perlu menunjukkan institusi kepolisan telah memberikan perkhidmatan yang berlandaskan kepada undang-undang yang ada di sesebuah Negara.

6. Semua tindakan polis sepatutnya sentiasa tegas dan menuju ke arah fungsi mereka dan jangan memperlihatkan bahawa tindakan tersebut seperti menjatuhkan hukuman.
7. Ujian kecekapan dan keberkesanan polis ialah ketiadaan jenayah dan kehidupan masyarakat tenteram tetapi bukan kepada memperlihatkan tindakan polis menangani kedua-dua aspek tersebut.
8. Keperluan dalam penggunaan kekerasan oleh pihak polis hanya boleh dibuat setelah segala pujukan, nasihat dan amaran tidak lagi diendahkan bagi menjaga undang-undang dan mengekalkan ketenteraman awam

No comments:

Post a Comment

PETA PELAYAR