FOLLOWERS

Wednesday, 5 February 2014

DAH KERAJAANNYA , KERAJAAN HAIWAN !!!! KAH KAH KAH !!!!


MALAYSIAKINI


Kita semua bukan binatang!

'Radzi Razak | 1:00PM Feb 5 2014


Bekas pengurus kanan pemasaran Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor Holdings Sdn Bhd (PHSB), Dr Aliff Aiman menyifatkan tindakan menamatkan kontrak mereka sebagai tidak adil dan menganiaya golongan profesional yang diambil bagi menaikkan taraf professionalisme Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

"Siapa bertanggungjawab kepada kami? Adakah ini cara kamu melayan kami?"kita semua bukan binatang! kita manusia lagipun kami semua orang Islam. Itu syarikat-syarikat kafir pun tidak akan buat begini," kata Dr Aliff (kanan) dengan wajah yang amat kecewa.

Beliau berkata demikian di hadapan media selepas mengadakan pertemuan bersama Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia MTUC dan Kementerian Sumber Manusia bagi mengkaji tindakan undang-undang yang boleh diambil terhadap PKNS.Semalam PHSB dilapor memecat 30 kakitangannya tanpa sebarang sebab munasabah dengan notis 24 jam berkuat kuasa serta-merta.

Kesemua kakitangan PHSB - anak syarikat PKNS - menerima surat pemecatan itu dalam satu pertemuan dengan pihak pengurusan selepas hadir bekerja seperti biasa. Surat itu ditandatangani Pengerusi PHSB, Datin Paduka Norazlina Zakaria.

Sementara itu, ketika dihubungi, bekas Ketua bahagian sumber manusia kumpulan PKNS, Rina Sarif yang turut ditamatkan kontrak berkata, 19 pekerja PHSB telah menerima notis semalam manakala baki 19 yang lain bakal menerima nasib sama tidak lama lagi.

Rina berkata kesemua mereka masih mempunyai kontrak antara enam bulan hingga dua tahun yang ditamatkan begitu sahaja."Saya jadi HR (Sumber Manusia) selama 18 tahun. Mana ada kontrak yang ditamatkan macam ni. Ini bukan notis pemecatan (termination) 24 jam. Ini serta-merta.

"Kontrak sepatutnya jaga hidup (livelihood) pekerja. Mana ada kontrak begini," katanya kepada Malaysiakini.Khalid ketika ditemui semalam menafikan penglibatan beliau dalam pemecatan tersebut dan berkata keputusan itu dilakukan sendiri pihak pengurusan PHSB.

Sementara itu, Timbalan Presiden MTUC, Abdullah Sani Abdul Hamid menganggap tindakan menamatkan kontrak pekerja terbabit sebagai tindakan zalim ibarat negara 'kunta-kinte'.

Beliau berkata Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) telah melanggar Akta Pekerja kerana tidak memberi justifikasi penamatan kontrak justeru melanggar kontrak yang ditandatangani sendiri oleh syarikat dan pekerja."

Saya difahamkan ada perjanjian kontrak bersamaan seksyen 10 (Akta Pekerja) yang wajib diikuti tak kira siapa pun."Pihak PKNS telah melanggari Seksyen 12 iaitu pelanggaran kontrak," katanya yang juga MP Kuala Langat."

Ini bukan negara 'kunta-kinte'. Perlu ada undang-undang sebelum berbuat sesuatu," kata beliau lagi di hadapan pejabat Jabatan Perhubungan Perusahaan Selangor di Shah Alam hari ini.Sementara itu PKNS dalam kenyataan hari ini menafikan memecat sebaliknya hanya 'memulangkan' semula sejumlah 20 anggota PKNS Holdings kembali kepada anak syarikat perbadanan itu.
Ia hanya satu operasi penyusunan semula organisasi sumber manusia bagi mengelakkan pertindihan  tugas  selaras dengan polisi tadbir urus PKNS yang mengutamakan perkhidmatan cekap.

PENGHUNI GUA:  BIASALAH. KERAJAAN HAIWAN. KERJANYA DAN CARA MENJADI KERAJAAN PUN CARA HAIWAN. MENANG TIADA PENGUNDI HANTU, JIKA KALAH , ADA PENGUNDI HANTU.

2. DAH KERAJAANNYA HAIWAN, TINDAKANNYA SEPERTI DALAM KES PEMBUANGAN PEKERJA PKNS, ADALAH TINDAKAN HAIWAN. ITULAH CARA KERAJAAN HAIWAN YANG MENGUARKAN KEBAJIKANNYA. KEBAJIKAN CARA HAIWAN.

3. KALAU PENGUATKUASA BUAT TANGKAPAN, KERAJAAN INI LEPASKAN ATAU KACAU. SPRM TANGKAP PEMIMPIN POLITIKNYA YG RASUAH, MEREKA KATA NAK SEBOTAJ PARTINYA.

4. JADI ITULAH CARA KEBAJIKAN YG KERAJAAN HAIWAN LAKUKAN. APA HAIRAN?

5. KAJANG!!!!!!  PASTIKAN KAJANG MENGAJAR KERAJAAN HAIWAN INI PADA PRK NANTI.

4 comments:

 1. K'jaan luar tabi'e.

  ReplyDelete
 2. Hihihi selalu tuduh kerajaan BN sangat zalim dan tak bertanggung jawab...sekarang kena kat batang idung sendiri ko padan sesangat muka ko...tahniah rakyat Selangor Darul LGBT....

  ReplyDelete
 3. hanya orang melayu je yg buta serta pekak,dah orang kuat pr sendiri kata jika dia dapat perintah k/tangan awam akan dikurangkan ini merupakan langkah pertamanya untuk dijadikan contoh.kenapa marah?

  ReplyDelete
 4. Biarkan meka sokong pakatan ambiklah bonus"...tak yah kita susah..berapa byk bn tolong org, tpi org tu tetap pangkah pakatan..punyanya sebab pemimpin bn x ada pelir..bacul, dayus..itu aja

  ReplyDelete

PETA PELAYAR