FOLLOWERS

Wednesday, 30 June 2010

MALAYAN LAW JOURNAL : KES HARBEAS CORPUS / KETERANGAN DENGAR CAKAP !


[1993] 1 MLJ 12
Teoh Yook Huwah v Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri & Ors
Case Details:

Malaysia SUPREME COURT (KUALA LUMPUR) — CRIMINAL APPEAL NO
05–95–91

Judges GUNN CHIT TUAN SCJ
EDGAR JOSEPH JR SCJ
EUSOFF CHIN SCJJ SCJ

Date 21 DECEMBER 1992
Citation [1993] 1 MLJ 12


Catchwords:

Constitutional Law — Habeas corpus — Allegation that detainee had been assaulted — No evidence produced — Dangerous Drugs (Special Preventive Measures) Act 1985

Bahasa Malaysia Summary:

Perayu telah ditahan di bawah Akta Dadah Berbahaya (Peruntukan Pencegahan Khas) 1985. Suatu permohonan untuk habeas corpus telah dibuat atas alasan bahawa perayu telah diserang semasa beliau ditahan di balai polis sementara menunggu penyiasatan. Permohonan itu hanya berasaskan afidavit kakak perayu yang difailkan sebagai menyokong permohonan itu. Tidak terdapat afidavit yang menafi.

Hakim yang arif mendapati sebagai fakta bahawa perayu telah diserang seperti yang dikatakan tetapi beliau telah menolak permohonan untuk habeas corpus atas alasan bahawa habeas corpus bukan remedi apabila orang tahanan dibuktikan telah diserang. Perayu telah membuat rayuan.

Diputuskan:
Diputuskan, menolak rayuan itu:

(1) Konsesi oleh peguambela kanan persekutuan bahawa fakta seitu patut dianggap sebagai titik persamaan adalah salah kerana tuduhan serangan yang dibuat di dalam afidavit oleh kakak pemohon adalah tidak berguna kerana ia sepenuhnya dengar cakap. Oleh kerana tidak ada keterangan menunjukkan bahawa perayu telah diserang, tidak terdapat apa-apa yang perlu dinafidan oleh itu tidak perlu afidavit menafikannya.

(2) Asas fakta untuk perkara undang-undang yang dikemukakan oleh peguambela perayu, iaitu tuduhan serangan itu, tidak wujud dan oleh itu rayuan mestilah ditolak.]

Penghuni Gua : Semuga paparan ini memberi menafaat kepada semua pembaca dan pelajar. Tq

No comments:

Post a Comment

PETA PELAYAR