FOLLOWERS

Sunday, 18 July 2010

LINDUNGI DAN PERTAHANKAN HAK KITA DI DALAM PERLEMBAGAAN !

IPOH 17 Julai - Orang Melayu perlu lantang menyuarakan hak istimewa mereka seperti yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan kerana pelbagai usaha sedang dilakukan untuk menghilangkan hak tersebut.

Bekas Naib Presiden Parti Keadilan (kini PKR), Zainur Zakaria berkata, oleh itu orang Melayu harus bertindak segera bagi mengelakkan wujud ruang yang lebih luas kepada kaum lain untuk mempertikaikan perkara tersebut.

''Kaum bukan Melayu kini sudah berani serta lantang mempersoalkan hak-hak Melayu, agama Islam dan juga institusi raja-raja Melayu.

''Keberanian dan kelantangan mereka ini bukan hanya tertumpu kepada hak-hak Melayu yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan tetapi matlamat dan motif mereka sebenarnya adalah bertujuan menuding jari dan mempersalahkan orang Melayu," katanya yang juga seorang peguam.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Cabaran Perlembagaan Persekutuan (Perkara 153) Dalam Arus Politik Masa Kini sempena Perhimpunan Melayu Perak 2010 di Dewan Bankuet Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini hari ini.

Tegas Zainur, sekiranya orang Melayu masih berpegang kepada kata-kata 'tidak apa' dan 'biar sahajalah', pasti hak-hak istimewa orang Melayu di negara ini akan hilang sekelip mata.

Malah, katanya, sikap segelintir orang Melayu sekarang yang percaya bahawa mereka tidak lagi perlu bergantung kepada peruntukan Perlembagaan Persekutuan akan membantu menyebabkan orang Melayu jatuh.

''Jika orang Melayu gagal mempertahankan hak mereka, lama-kelamaan kita akan hilang segala keistimewaan.

''Saya khuatir 50 tahun akan datang, kalau kita diperintah oleh kaum bukan Melayu, segala hak yang kita ada sekarang akan hilang. Contohnya sudah nampak di Pulau Pinang sekarang yang diperintah oleh kaum bukan Melayu," katanya. Berita lanjut : KLIK

Penghuni Gua : PG amat setuju dengan pandangan bekas Naib Pesiden PKR ini. Kita tak minta lebih. Kita hanya melindungi dan memelihara serta menuntut supaya hak kita seperti mana yang termaktub dalam perlembagaan.

2. Melayu, Bumiputra dan orang Asli dan Anak Negeri tak minta lebih. Kita tak minta dan hendak mengambil hak orang lain. Kita hanya meminta dan menuntut hak kita dalam perlembagaan.

3. Kepada bukan Melayu, buka fikiran anda. Jangan rasis. Itu hak kami. Kami tak ganggu hak orang lain. Tak pernah pun kami mengambilnya walau secebis. jadi jangan kacau kami dan hak kami.

4. PG akan berbuat apa sahaja bagi memelihara dan melindungi hak PG dan bangsa serta agama kami walau dalam keadaan apa pun. Jadi kepada yang lain, jangan besar kepala dan cuba bermain apai dan mencabar hak dan kesabaran kami. Kami ada perasaan dan kad sempadannya. Sudah banyak garisan sempadan Bumiputra , Asli dan anak negeri di cabar, diusik, di cerca dan berbagai lagi oleh mereka yang rasa kepala mereka amat besar. Jadi hentikan.

5. Kepada semua sahabat. Kita jaga dan lindungi serta terus menuntut hak dan keistimewaan kita yang termaktub dalam perlembagaan negara. Jangan lebih dari itu. Kita lindungi dan menuntut mengikut cara dan kemampuan kita. Jangan kacau dan usik hakm orang lain.

6. Semuga hak bangsa dan agama ku terus terpelihara dari segala ancaman. Ancaman terbesar sekalai adalah dari kalangan bangsa sendiri yang merasakan sudah besar diri sehingga sanggup memperjudikan bangsa dan agama sendiri bagi kepuasan hati masing-masing dan perjuangan sempit mereka.

7. Kepada belia bangsa ku. Fikirlah. Fikir sedalam mungkin. Fikir secara praktikal dan bukan terlalu idealistik. Ingat! Bangsa dan agama kita adalah segalanya. Tanah Melayu hanya ada satu sahaja. Kita tak boleh lari ke mana lagi. Tanah Melayu hanya ada di Malaysia sahaja. Tiada di tempat lain. Jagalah dia dan peliharalah ia...............Masa kami sudah hampir ke penghujung. Jadi andalah pewaris dan pelindungnya. Fikir secara praktikal dan realistik.

Nota : Lihat juga tulisan Prof Dr Ramlah Adam di KLIK dan pandangan Datu Harussani zakaria di KLIK

15 comments:

 1. ALOO SUMA .....

  DAGHIPADA HAMPA DOK MAI MELALUT TAK TENTU PASAI....

  Riwayat Mu’az bin Jabal

  - حدثنا محمد بن أبي زرعة ، نا هشام بن خالد ، نا أبو خليد عتبة بن حماد ، عن الأوزاعي ، وابن ثوبان ، عن أبيه عن مكحول ، عن مالك بن يخامر ، عن معاذ بن جبل قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : « يطلع الله على خلقه في ليلة النصف من شعبان ، فيغفر لجميع خلقه ، إلا لمشرك أو مشاحن « لم يرو هذا الحديث عن الأوزاعي ، وابن ثوبان إلا أبو خليد عتبة بن حماد ، تفرد به عن الأوزاعي : هشام بن خالد »

  Muhammad bin Abi Zur’ah menceritakan kepada kami katanya, Hisyam bin Khalid menceritakan kepada kami katanya Abu Khulaid ‘Utbah bin Hammad menceritakan kepada kami daripada al-Auza’i dan Ibn Thawban daripada ayahnya daripada Makhul daripada Malik bin Yukhamir daripada Mu’az bin Jabal katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda: “Allah s.w.t. memerhatikan hamba-hambanya pada malam nisfu Sya’ban lalu mengampunkan semua mereka kecuali orang musyrik atau orang yang suka berbalah.”

  (al-Tabarani dalam al-Mujam al-Awsat, no: 6776, jil. 7, hal. 36, Ibn Abi ‘Asim, al-Sunnah Bi Takhrij al-Albani, jil. 1, hal. 264, Sahih Ibn Hibban, no: 5665)

  ReplyDelete
 2. Kedua: Riwayat Abi Tha’labah

  أخبرنا أبو طاهر الفقيه ، أخبرنا أبو حامد بن بلال ، حدثنا محمد بن إسماعيل الأحمسي ، حدثنا المحاربي ، عن الأحوص بن حكيم ، عن المهاصر بن حبيب ، عن مكحول ، عن أبي ثعلبة الخشني ، عن النبي صلى الله عليه وسلم ، قال : « إذا كان ليلة النصف من شعبان اطلع الله إلى خلقه فيغفر للمؤمن ، ويملي للكافرين ، ويدع أهل الحقد بحقدهم حتى يدعوه »

  Abu Tahir al-Faqih memberitahu kepada kami katanya, Abu Hamid bin Bilal memberitahu kepada kami katanya, Muhammad bin Isma’il al-Ahmasi menceritakan kepada kami katanya, al-Muharibi menceritakan kepada kami daripada al-Ahwas bin Hakim daripada al-Muhasir bin Habib daripada Makhul daripada Abi Tha’labah al-Khusyani daripada Rasulullah s.a.w. sabdanya: “Apabila malam nisfu Sya’ban Allah memerhatikan hamba-hamba-Nya lalu mengampunkan orang-orang mukmin membiarkan orang kafir dan membiarkan orang-orang yang berdengki dengan kedengkian mereka sehinggalah mereka meninggalkannya. (al-Baihaqi dalam Syu’ab al-Iman, jil. 3, hal. 381)

  ReplyDelete
 3. sudahlah . nak keluar ayat. baik kau bacauntuk diri sendiri lah lord reid. baca untuk anda semua tu.

  kah kah kah kah kah

  ReplyDelete
 4. ALOO BEWAK ........

  KEISTIMEWAAN TAKLEH KITA NAK MENTEKEDARAH. ADA KEISTIMEWAAN PON TADAK GUNA SESEN KALU IDUP DALAM KEISTIMEWAAN KAIH PAGI MENTEKEDARAH PAGI, KAIH PETANG MENTEKEDARAH PETANG.

  LEBIH BEIK BEWAK2 YANG RATIB KEISTIMEWAAN TU ...PERJUANGKAN DULU KENEIKKAN REGA BARANG2.
  HAGHI NI MINYAK DAN GULA NEIK....ESOK SUMA KEPERLUAN YANG BERSANGKUT PAUT NGAN KOS LIMA BENDA NEIK TU AKAN NEIK JUGAK.

  KALU KOS IDUP RENDAH .......BAAAAAARGHU LA KEISTIMEWAAN MELAYU TU ADA NIKMATNYA. KALU ADA KEISTIMEWAAN.......RAKYAT BEREMPAS PULAS CAGHI MAKAN SEKADAQ TAKUT MATI..... KEISTIMEWAAN TADAK BAWAK ERTI APA2.

  he he he
  kalu suma barang neik.....misti peliaq tadak neik.

  ReplyDelete
 5. sedih mak bapak lahirkan kau lr. kesian. mungkin mak bapak dia pelacur kot.

  kah kah kah kah kah kah

  ReplyDelete
 6. KAN AKU DAH KATA JANGAN LAYAN SI LORD REID BABI INI, PUKI BINI DIA PUN DIA TAK BOLEH JAGA NAK BAGI ORANG BACA HADIS MENGARUT DIA, KALAU DIA MASUK MAKI JER DIA HABIS CERITA

  ReplyDelete
 7. Salam tuan PG & Sema2...,

  Selama mana Melayu dok bertetak sesama sendiri walhal jalan penyesuaian terlalu mudah untuk dicapai, tetapi masih meletakkan perasaan somobong dan bongkak. Tak sedar diri, rakus berbicara, cepat melatah faktor membawa Melayu akan rosak di alam maya ini.

  Lihat betapa angkuh lorid memulakan mukadimah “DAGHIPADA HAMPA DOK MAI MELALUT TAK TENTU PASAI....” “ LEBIH BEIK BEWAK2 YANG RATIB KEISTIMEWAAN TU ...PERJUANGKAN DULU KENEIKKAN REGA BARANG2. HAGHI NI MINYAK DAN GULA NEIK....ESOK SUMA KEPERLUAN YANG BERSANGKUT PAUT NGAN KOS LIMA BENDA NEIK TU AKAN NEIK JUGAK, kalu suma barang neik.....misti peliaq tadak neik.”, (cut paste) telah dengan sendiri menunjukkan keperibadiannya.

  Berbicara mengenai Melayu, 70% orang Melayu berbadnding bukan Bumiputera adalah pemimpin berbakat. Mereka ini boleh diibaratkan seperti “ ikan dilahirkan didalam bueh” sama ada dari kepimpinan politik berbeza, cendiakawan, tokoh agama, ahli perniagaan dll, boleh duduk bersama sejak dulu lagi membawa matalamat perjuangan yang satu untuk memacu negara kearah kegemilangan. Meletakkan Islam ditempat yang sepatutnya dan menjadikan bangsa Melayu diaras yang betul, pastinya keistimewaan itu menjadi nyata. Tapi yang mendukacitakan mereka ini telah dimoralkan oleh sesama Melayu. Maaf “apalah sangat dengan penyelarasan harga barangan sekitar RM8/= ke RM12/= sebulan” bukan nak takbur, kita masih lagi boleh makan jika dibandingkan dengan negara-negara pegeluar utama yang berada didalam huru hara.

  Tanpa memggangu gugat kedudkan dan hak orang lain, pastikan orang Melayu berada di dalam satu jemaah yang betul, orang lain tidak akan berlaku curang terhadap bangsa Melayu. Contoh mudah; selagi dua kumpulan parti politik berbeza idea dan idiologi yang sememangnya boleh memberikan perselisihan pendapat tetapi ruang tersebut mesti walau dengan apa cara pun disepakatkan maka itulah sebaik-baik keputusan. Bukan menunjukkan hebatnya diri seseorang itu. Tidak ada siapa yang hebat pun. Yakin dan percaya Melayu akan berada dipuncak.

  Pang5 Beliung tak terpengaruh dengan hadis yang dicut paste, tapi terharu dengan keluhuran hati...,

  ReplyDelete
 8. Salam tuan PG & Sema2...,

  Selama mana Melayu dok bertetak sesama sendiri walhal jalan penyesuaian terlalu mudah untuk dicapai, tetapi masih meletakkan perasaan somobong dan bongkak. Tak sedar diri, rakus berbicara, cepat melatah faktor membawa Melayu akan rosak di alam maya ini.

  Lihat betapa angkuh lorid memulakan mukadimah “DAGHIPADA HAMPA DOK MAI MELALUT TAK TENTU PASAI....” “ LEBIH BEIK BEWAK2 YANG RATIB KEISTIMEWAAN TU ...PERJUANGKAN DULU KENEIKKAN REGA BARANG2. HAGHI NI MINYAK DAN GULA NEIK....ESOK SUMA KEPERLUAN YANG BERSANGKUT PAUT NGAN KOS LIMA BENDA NEIK TU AKAN NEIK JUGAK, kalu suma barang neik.....misti peliaq tadak neik.”, (cut paste) telah dengan sendiri menunjukkan keperibadiannya.

  Berbicara mengenai Melayu, 70% orang Melayu berbadnding bukan Bumiputera adalah pemimpin berbakat. Mereka ini boleh diibaratkan seperti “ ikan dilahirkan didalam bueh” sama ada dari kepimpinan politik berbeza, cendiakawan, tokoh agama, ahli perniagaan dll, boleh duduk bersama sejak dulu lagi membawa matalamat perjuangan yang satu untuk memacu negara kearah kegemilangan. Meletakkan Islam ditempat yang sepatutnya dan menjadikan bangsa Melayu diaras yang betul, pastinya keistimewaan itu menjadi nyata. Tapi yang mendukacitakan mereka ini telah dimoralkan oleh sesama Melayu. Maaf “apalah sangat dengan penyelarasan harga barangan sekitar RM8/= ke RM12/= sebulan” bukan nak takbur, kita masih lagi boleh makan jika dibandingkan dengan negara-negara pegeluar utama yang berada didalam huru hara.

  Tanpa memggangu gugat kedudkan dan hak orang lain, pastikan orang Melayu berada di dalam satu jemaah yang betul, orang lain tidak akan berlaku curang terhadap bangsa Melayu. Contoh mudah; selagi dua kumpulan parti politik berbeza idea dan idiologi yang sememangnya boleh memberikan perselisihan pendapat tetapi ruang tersebut mesti walau dengan apa cara pun disepakatkan maka itulah sebaik-baik keputusan. Bukan menunjukkan hebatnya diri seseorang itu. Tidak ada siapa yang hebat pun. Yakin dan percaya Melayu akan berada dipuncak.

  Pang5 Beliung tak terpengaruh dengan hadis yang dicut paste, tapi terharu dengan keluhuran hati...,

  ReplyDelete
 9. Hoi! Lord Ried mu ni memang betul-betul keturunan BABI KACUKAN ANJING. EMAK MU BABI DAN BAPAK MU ANJING. BINI MU PELACUR JALANAN. ANAK-ANAK MU DAN SUKU SAKAT MU MEMANG DARI KETURUNAN DAJAL.
  Tak payah nak sebut-sebut hadis..le! DAJAL MEMANG TETAP DAJAL..

  Gurau ngan LR DAJAL MATA SATU

  ReplyDelete
 10. LORD RIED...

  AKU SOKONG SEDARA..BETUL KATA SEDARA, APA GUNA KITA ADA KEISTIMEWAAN JIKA KEISTIMEWAAN KITA DITARIK SEDIKIT DEMI SIKIT OLH PUAK2 BEWAK. KEISTIMEWAAN KITA SBG RAKYAT BIASA ADALAH JAMINAN HIDUP YG SELESA, JAMINAN HIDUP YG MAMPU, JAMINAN KEDHIDUPAN YG MENCUKUPI DAN MAMPU, JAMINAN HIDUP YG SELAMAT, JAMINAN HIDUP YG TIDAK TINGGI BG ORG YG KURANG MAMPU..ATAU DLM BHS MUDAHNYA BG BEWAK2 YG TAK FAHAM IALAH, KOS HIDUP YG MAMPU DITANGGUNG OLH RAKYAT BIASA...

  INI LAH AKIBATNYA UMNO/BN TERLALU BOROS DAN KESANNYA KITA TANGGUNG...

  APA KEISTIMEWAAN MELAYU?...HABIS DAH TERGADAI OLH PUAK2 BEWAK YG KEBULUR BANGKAI NI!!!

  LORD RIED COBA HANG KUPAS SKET APA KEISTIMEWAAN MELAYU YG MAKIN MENIPIS SPT MENIPISNYA OZON DI BAWAH TADBIRAN BEWAK2 NI!! BRAVO BRO LR...KITA TERJAH SAMA2 BEWAK2 NI...

  ReplyDelete
 11. TQ PANG5 BELIUNG

  TERIMAKSEH ATAS PANDANGAN ANDA. AMAT MENARIK

  ReplyDelete
 12. KENAPA BILA DAH SESAK NAFAS UMNO NAK PERPADUAN?..BILA KUAT DIA TAK PEDULI PAS?...TADI PAGI BERITA , UMNO TERIMA DIALOG DGN PAS TANPA SYARAT..PULAK DAH...APA DAH JADI NI?..KENAPA SKRG NI UMNO IBARAT HIDUNG TAK MANCUNG PIPI TERSORONG2 KAT PAS....KENAPA TAK AJAK PKR SEKALI? KENAPA DGN PAS SAHAJA NAK BERSATU? KENAPA TAK BERSATU DGN PKR SEKALI?...BUKANKAH INI NAMPAK SATU PERANGKAP NAK "MEMISAHKAN" PAS DGN PKR?...DALAM AJAK BERSATU PUN MASIH NAK CILOK LAGI...


  UMNO KATA MELAYU LEMAH, UMNO LEMAH TU ADALAH HELAH SEMATA2 UTK SIMPATI...KITA TENGOK JER PRU 13 NANTI....KITA TUNGGU SAMA2 PRU 13...SENANG CITER!!

  ReplyDelete
 13. DULU PR MENANG BUKAN KERANA PR KUAT . TETAPI ORANG UMNO SENDIRI BENCI PAK LAH BADAWI. ITU AJE. BEGITU JUGA SEBELUM ITU KERANA FAKTOR S 46, KEMUDIAN FAKTOR REFORMASI DSAI LIWAT YANG PERTAMA.

  JANGAN PERASAN LAH

  ReplyDelete
 14. 10:58

  AWAK PUN JGN PERASANLAH UMNO KUAT SELAMANYA...KALAU UMNO KUAT, TAK DE LAH JADI MERABAN SPT HARI NI...

  JGN PERASANLAH...

  ReplyDelete

PETA PELAYAR