FOLLOWERS

Saturday, 21 August 2010

BUBAR / TUTUP AJE SPRM TU !!!!!

Bekas pengarah jabatan jenayah komersial (JSJK) di Ibupejabat Polis Bukit Aman, Datuk Ramli Yusoff akhirnya dapat menarik nafas lega selepas Mahkamah Sesyen hari ini membebaskan beliau daripada tuduhan ketiga yang merupakan tuduhan terakhir terhadapnya.

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur melepaskan dan membebaskan, Ramli daripada tuduhan memegang jawatan dalam sebuah syarikat pertanian ketika masih seorang penjawat awam, empat tahun lalu . Berita lanjut : KLIK

Penghuni Gua : Dah 6 bulan PG mengikuti kes-kes yang berkaitan SPRM yang dibawa ke mahkamah. Dari pemerhatian PG , 99 % buang kes. Sekiranya keadaan ini masih berlanjutan, PG cadangkan , SPRM ditutup dan dibubar aje. Ada pun perabihkan duit rakyat aje .

2. Lihat sahaja kes Dato Ramli Yusoff ini . Ketiga kesnya dibuang kes. Alasan bagi kes di atas memang jelas Dato Ramli Tidak bersalah kerana ia bukan pengarah dan syarikat tersebut bukan syarikat aktif dan tiada berlaku sebarang transaksi kewangan. Ia dibuktikan dengan dokumen.

3. Mengapa SPRM dan pegawai undang-undangnya begitu buta atau bahasa lembutnya terlepas pandang dalam perkara semudah dan sepenting ini? Bukan calang-calang kelulusan semua pegawai SPRM dan taraf serta gajinya. Tetapi kerja mereka macam sampah.

4. Dalam hal semudah dan sepenting itu , mereka boleh menjad buta. Ini menginaya tertuduh dan bukan sahaja menginaya tetapi membawa impak yang besar kepada kehidupan seseorang setelah SPRM mengwarkan seluasnya kes ini sebelum di tuduh. Akhirnya , hasilnya hanyalah sampah sarap.

5. Selepas ini, PG percaya SPRM dan kerajaan terpaksa membayar gantirugi berpuluh juta ringgit kepada Dato Ramli atas kecuaian pegawai SPRM ini. Duit siapa? Duit kami.

6. Jadi bagi kebaikan kepada rakyat dan negara , maka PG cadangkan SPRM ditutp dan dibubarkan sahaja atau SPRM hanyalah menjadi sebahaguian sayap atau cawangan dalam PDRM atau jabatan peguam negara. Nama aje Suruhajaya . Tetapi kerjanya seperti sebuah jabatan bertaraf di daerah seperti di Pendang Kedah aje!!! Menyampah!!!!!

7 comments:

 1. Macam dia buat kat kes kumpulan saya jugak...

  Sampai 11tahun lamanya kami masih menunggu, silence.

  Penjenayah tersebut masih rancak menipu sana sini hingga sekarang, bila bersua kami dia cabar "go report to the police for all I care, I know how these police does their work".

  Hope kawan kita ni jangan pulak ikut teladan semacam ni bila bebas dari tuduhan!!

  SEDIH

  ReplyDelete
 2. Salam tuan PG & Sema2...,

  BUBAR / TUTUP AJE SPRM TU !!!!!

  Masihkah kita ingat, kalauxsilap, semasa alam remaja dulu, SPRM dinamakan Pasukan Mencegah Rasuah, kemudaian Biro Siasatan Negara (BSN), kemudian Badan Pencegah Rasuah (BPR), sekarang dijenakakan dgn Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

  Sehingga kini P5B masih “salute” kepda PDRM yang xpernah tukar nama dan jenama. Pernah berbual2 dgn peg. SPRM, mereka kata tanggungjawab SPRM sangat berat berbanding tugas jabatan lain termasuk PDRM. P5B juga menyarankan jika tanggungjawab berat adakah perlu diagih2kan ke lain2 jab. spt. PDRM, ATM, kalau boleh MRSM...!!!. Menyentuh pegawainya berkelulusan tinggi dan xsetanding dengan tugas-tugas dijalankan oleh PDRM. P5B angkat sedikit suara, setahu, di Malaysia manalah ada jabatan kerajaan mengambil setiap pekerjanya berkelulusan dari Oxford Universiti dgn 1st class @ Phd. Paling class pun SPM ataupun plus2 sikit....

  Setahu, sebelum ini ramai pegawai2 dari PDRM yang mendahului tugas2 di dalam SPRM, jadi xsalah SPRM berkerjasama dengan lain2 agensi penguatkuasa untuk kerharmonian negara tercinta.

  Pang5 Beliung suka kalau ramai jadi orang besar2.

  ReplyDelete
 3. Salam...,

  21 OGOS 10 1518.

  P5B minta Maaf..., pembetulan bukan "dijenakakan" sebenarnya dijenamakan...

  ReplyDelete
 4. aku setuju sangat dengan cadangan bernas P5b. tq.

  ReplyDelete
 5. SPRM HANYA DITUBUHKAN UNTUK MENGAMBIL TINDAKAN KERAS KEPADA PEMBANGKANG SAHAJA....HANYA SATU LAPORAN MAKA BERKEJARAN SPRM & POLIS MENYIASAT, MENDAKWA DAN MENGHUKUM PEMBANGKANG...


  NAMUN BILA KES YG MEMPUNYAI KREDEBILITI YG DILAPORKAN MEMBABITKAN UMNO/BN, AGENSI2NYA,POLIS, MAKA SPRM SEOLAH2 TIDAK UJUD....BUAT TAK RETI SAJA...
  SEOLAH2 SPRM, SPR ADALAH PARTI KOMPONEN BN YG KE BERAPA YA?.....


  ....BUKAN DITUTUP, BAHKAN LANTIK NAJIB, MUHYIDIN, MUSA HASAN, GHANI PETAI, SOI LEK PORN, SAMY VELLU....DAN SEJENISNYA....MEMEGANG SPRM....JGN LUPA CHE DET SEKALI, VK LINGAM, VINSETAN.....!!!! DGN DEMIKIAN BARU LAH KREDIBLE SPRM!!!!

  ReplyDelete
 6. SPRM hanya berminat untuk menyiasat Rosli Dahlan dan Ramli Yusuff yg memiliki keberanian menentang kezaliman mereka yg berkuasa.

  SPRM ingin merayu kes Ramli Yusuff. Kenapa tidak merayu kes Razak Baginda?

  ReplyDelete
 7. BUBAR / TUTUP AJE SPRM TU !!!!! PENJENAMAAN SEMULA PUN TAK GUNA KALAU TIADA KUALITI. SPRM OH SPRM. IKAN BILIS BOLEH..LE!! RASA MACAM TAK BERMARUAH PULAK SPRM NI. KP KALAU SIDANG AKHBAR CAKAP BERDEGAR-DEGAR DUNIA NI TAPI HABUK PUN TARAKKKKKKK

  SENANG CERITA BUBAR / TUTUP AJE SPRM TU !!!!!

  ReplyDelete

PETA PELAYAR