FOLLOWERS

Saturday, 3 December 2011

PADAN MUKA !!!!!!
AKIBAT banjir yang melanda Bangkok, seorang pesara pemandu teksi yang didakwa menghina monarki Thailand hanya dapat mendengar keputusan hakim melalui persidangan video yang disambungkan dari mahkamah ke bangunan penjara tempat dia ditahan.

Namun disebabkan sistem audio yang kurang jelas, seorang kakitangan penjara yang duduk di sebelah Ampon Tangnoppakul, 61, terpaksa menelefon pegawai mahkamah untuk bertanyakan keputusan hakim.

''Tertuduh dijatuhi hukuman penjara 20 tahun,'' ujar pegawai mahkamah berkenaan.

Hancur luluh warga emas itu mendengar keputusan itu. Pipinya basah dengan air mata. Perasaan hiba turut dirasai oleh kaum keluarganya terutama isterinya, Rosmalin dan para aktivis yang berada di sekelilingnya.

Hakikat bahawa dia akan meringkuk selama 20 tahun di penjara perlu diterimanya mulai 24 November lalu iaitu tarikh dia disabitkan bersalah menghantar mesej berunsur penghinaan terhadap raja negara Gajah Putih itu.

Dia sebelum ini mengaku tidak bersalah atas empat pertuduhan iaitu dua di bawah Seksyen 112 Kanun Tatacara Jenayah yang lebih dikenali sebagai undang-undang lese majeste (menghina institusi diraja) dan dua lagi di bawah Seksyen 14 Akta Jenayah Komputer.

Ampon yang berketurunan Cina kemudian dihukum penjara lima tahun bagi setiap pertuduhan.

Hukuman berat terhadap Ampon itu merupakan perkembangan mutakhir dalam senario peningkatan kes seumpama itu di Thailand yang menguatkuasakan undang-undang yang memperuntukkan hukuman berat terhadap kesalahan menghina Raja Bhumibol Adulyadej, 83, dan kaum-kerabatnya.

Sebelum ini, beberapa warga asing turut dihukum atas kesalahan yang sama tetapi mereka kemudian segera diberi pengampunan sebelum dihantar pulang ke negara masing-masing.

Bagi kes terhadap Ampon, menurut seorang daripada peguamnya, Poonsuk Poonsukcharoen, anak guamnya itu sama sekali menafikan telah menghantar mesej tersebut.

''Dia berkeras menyatakan bahawa dia langsung tidak tahu menghantar mesej. Dia juga menekankan bahawa dia begitu menyayangi Raja,'' kata Poonsuk.

Kandungan mesej yang kononnya dihantar kepada setiausaha peribadi Perdana Menteri Thailand ketika itu Abhisit Vejjajiva bagaimanapun tidak didedahkan di mahkamah.

Hakim Chanathip Muanphawong dalam keputusannya menyatakan, pihak pendakwaan telah menunjukkan bahawa Ampon telah menghantar mesej yang memburuk-burukkan dan menghina raja serta permaisurinya, Ratu Sirikit pada 9, 11 dan 22 Mei 2010.

Dalam kes itu, pihak polis telah berjaya mengenal pasti data daripada mesej tersebut datang daripada telefon bimbit Ampon. Pesara tersebut pula tidak dapat mengemukakan saksi pakar bagi mengukuhkan dakwaannya bahawa data tersebut telah dipalsukan.

Selain itu, Ampon gagal menampilkan saksi-saksi bagi menyokong dakwaan bahawa dia tidak tahu menghantar SMS.

Hakim Chanathip turut menolak dakwaan Ampon bahawa telefon bimbitnya sedang diperbaiki pada masa mesej-mesej itu dihantar pada sekitar pertengahan tahun lalu yang menyaksikan tercetusnya pergolakan politik di kota Bangkok.

Pada masa tersebut, kritikan terhadap sistem monarki negara tersebut telah memuncak sehingga kerajaan Thailand pada awal tahun ini terpaksa menubuhkan sebuah 'bilik perang' untuk menutup laman-laman web yang menyiarkan bahan-bahan yang menghina keluarga diraja.

Penghuni Gua
: Ini aje cara mengajar mereka yang serupa dengannya. Biar kecil sikit otak dan kepala mereka.

2. Fikirkan !!!!

5 comments:

 1. Saya berpendapat halau sahaja mereka yang bersifat begini dari negara kita jika terbukti jelas mereka cuba menderhaka kepada Raja. Gugurkan sahaja kewarganegaraan mereka. Kalau Thailand boleh buat, mengapa kita tak boleh?

  ReplyDelete
 2. undang2 malaysia mcm haram jadah.
  hakim penakut .
  menteri dalam negeri dayus.
  melayu pas pkr bangsat...barua dapigs.

  bangunlah wahai bangsa melayu

  ReplyDelete
 3. ''Dia berkeras menyatakan bahawa dia langsung tidak tahu menghantar mesej. Dia juga menekankan bahawa dia begitu menyayangi Raja,'' kata Poonsuk.

  Kiranya korner baring bila dah kena penjara 20 tahun baharu dia menyedari bahawa dimana bumi dipijak disitulah seharusnya langit dijunjung. Namun masih ada yang tidak berpijak dibumi yang nyata sedangkan Raja-Raja Melayu amat prihatin dan menyanyangi rakyat jelata yang dibawah naungannya.

  Daulat Tuanku-Tuanku Persekutuan Malaysia.

  ReplyDelete
 4. di malysia pun sama alasan bila dah kena tangkap

  PG

  ReplyDelete
 5. setuju sangat...

  ReplyDelete

PETA PELAYAR