FOLLOWERS

Saturday, 4 December 2010

ISA DAN HARAMKAM SAHAJA WAN AZIZAH DAN PKR : DATO MOHD HAFARIZAM !!!!Penasihat Undang-undang UMNO, Datuk Mohd Hafarizam Harun menyokong penuh cadangan agar tindakan undang-undang diambil terhadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail berikutan menghina ketuanan Melayu.

Katanya, kenyataan Wan Azizah semasa Kongres Nasional PKR Sabtu lalu telah sekali lagi mencabar kedudukan serta hak istimewa orang Melayu yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Artikel 153 adalah sesuatu yang terpahat kemas dan tersimpul mati atau dalam bahasa undang-undangnya berbentuk ‘entrenched’ yang mana ianya adalah salah satu perkara yang bukan hanya tidak boleh dipinda tetapi juga adalah terlarang untuk diperkatakan,” tegasnya dalam wawancara dengan umno-online.com.

Jelasnya, apa yang dikatakan oleh Wan Azizah bahawa ketuanan Melayu harus ‘dibakulsampahkan’ merupakan satu bentuk cabaran secara khusus (direct challenge) kepada peruntukan undang-uandang iaitu Perlembagaan Persekutuan dan ia bukanlah satu hak kebebasan untuk bersuara.

“Apabila kenyataan ketuanan Melayu, hak keistimewaan orang Melayu, kedudukan Raja-raja Melayu dan apa jua yang berkaitan dengan Artikel 153 dan lain-lain perkara dikatakan dengan begitu terbuka, dalam satu kongres yang juga terdiri daripada orang-orang bukan Melayu ianya bukan lagi berbentuk cabaran tetapi lebih kepada memperlekehkan kedudukan, status hak orang-orang Melayu dan Majlis Raja-raja Melayu.

“Bagi saya kini sudah sampai masanya untuk pihak berkuasa mengambil tindakan dan orang-orang Melayu bangkit mempertahankan hak mereka sama ada orang perseorangan, badan bukan kerajaan atau orang Melayu dari mana-mana parti politik pun,” katanya.

Maklumnya lagi, terdapat empat perkara yang boleh dimasukkan dalam laporan polis berkaitan dengan kenyataan Wan Azizah berkaitan ketuanan Melayu.

“Perkara pertama ialah berbentuk hasutan selaras dengan Akta Hasutan 1948, Seksyen 3 yang menyatakan salah satu bentuk hasutan iaitu yang mempersoalkan tentang hak, status, kedudukan, keistimewaan seperti yang termaktub dalam bahagian 3 Perlembagaan Persekutaun iaitu Artikel 152, 153 atau 181.”

Maklumnya, Artikel 152 ialah berkenaan sebagai bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan manakala Artikel 153 khusus kepada hak keistimewaan orang Melayu iaitu kedudukannya dari segi permit, biasiswa dan sebagainya dan Perkara 181 pula berkaitan dengan kedudukan Raja-raja Melayu.

“Maka dengan ini satu laporan polis yang mengatakan bahawasanya satu kenyataan berbentuk hasutan telahpun dilakukan iaitu di bawah seksyen 3 (1) (f) dan boleh dihukum sekiranya disabitkan hukuman mengikut seksyen 4 pada Akta Hasutan 1948.

“Perkara kedua yang boleh didakwa ke atas Wan Azizah ialah mengandungi kenyataan bahawa ini bukanlah berbentuk kebebasan bersuara seperi mana termaktub dalam Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan kerana artikel ini ada kekangan atau sekatannya iaitu melainkan ada undang-undang lain yang mengecilkan skop Artikel 10 iaitu walaupun ada hak untuk bersuara tetapi termaktub dalam Akta Hasutan 1948.”

Maklum Hafarizam lagi, perkara ketiga yang perlu diketengahkan dalam laporan polis ini ialah dengan mengatakan bahawa PKR telah secara zahir bersekongkol bersama dengan merelakan perbuatan oleh orang yang tidak lain tetapi Presidennya.

“Untuk itu, perlu juga satu laporan dibuat bersekali atau dalam laporan yang sama kepada Pendaftar Pertubuhan bagi melihat kedudukan PKR kerana telah nyata bahawa mereka memupuk semangat kebencian, prasangka antara kaum dan perlu diambil tindakan yang mana salah satu tindakannya ialah dibatalkan pendaftaran PKR ini.

“Saya juga menggesa Pendaftar pertubuhan selaku pihak yang dipertanggungjawabkan mengawalselia pertubuhan politik dan bukan bukan politik melihat dengan teliti kuasa yang ada padanya agar PKR ini diambil tindakan malahan UMNO sendiri pernah dibatalkan pendaftarannya pada tahun 1987 dan mengapa PKR perlu mendapat keistimewaan seolah-olah mereka kebal?”

Katanya lagi, oleh kerana Perdana Menteri telah menyatakan bahawa jangan dipersoalkan hak keistimewaan Melayu dan disambut oleh pemimpin-pemimpin daripada badan politik, NGO’s dan juga pakar-pakar perundangan maka beliau menyarankan agar Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) digunapakai.

“ISA perlu dilakukan terhadap pemain-pemain utama dalam PKR, DAP ataupun Pas yang masih lagi terus mempersoalkan kedudukan dan hak istimewa orang Melayu kerana terbukti mereka cuba mewujudkan kebencian terhadap orang Melayu disebabkan hak-hak istimewa ini,” tegasnya lagi.

Posted by anisahmaisarah at 3:16 AM

Penghuni Gua : Setuju benor. Kepala mereka ini semakin besar. Jangan bercakap sahaja. Kerajaan perlu bertindak sekarang. Bukan amaran demi amaran. ISA dan haramkan sahaja PKR ini. PG sarankan agar pendaftar pertubuhan tidak terus tidor dalam hal ini. Seseorang perlu membuat lapuran polis berdasarkan pandangan Dato Mohd Hafarizam ini.

30 comments:

 1. 1. DAN JGN LUPA PULAK I.S.A KAN SEKALI MAHATHIR YG KATA KALAU 1 MALAYSIA NAK BERJAYA, KETUANAN MELAYU WAJIB DIHUMBANKAN,
  2. DAN I.S.A KAN SEKALI DR MAZA YG KATA TIADA ISTILAH KETUANAN DLM ISLAM BG MANA2 BANGSA TERMASUK BANGSA MELAYU, KERANA MENYALAHI HUKUM ISLAM DAN TIADA SUATU PUN BANGSA LAYAK DIPANGGIL TUAN.
  3. I.S.A KAN SEKALI PROF KHOO KAY KIM YG KATA KETUANANN MELAYU TIADA DLM PERLEMBAGAAN, MAKNANYA TIADA APA2 MAKNA ISYILAH ITU KECUALI PERNYATAAN KOSONG...


  ITU BARU 3 CONTOH MANUSIA YG BUKAN PEMBANGKANG KATA TENTANG KETUANAN MELAYU....MASUKKAN SEKALI MEREKA PD SENARAI ORG2 YG BAKAL DI ISA KAN....JGN HANYA BERANI PD PEMBANGKANG SAJA!!!

  ReplyDelete
 2. DAH BYK DAH PENYOKONG2 KERAJAAN YG PNH KENE ISA TAPI X BISING PON. TAK PAYAH NAK CARI ALASAN LAIN JIKALAU AL JUBOREE DAN BINI DIA PATUT KENE ISA HARKKK PTUIHHH!

  ReplyDelete
 3. JEF 21:22

  PERSOALANNYA, KENAPA PEMBANGKANG BANGKITKAN SOAL INI UMNO TERUS GILA BABI SASAU TAK HENTI2...TAPI DALAM MASA YG SAMA ORG2 KUAT UMNO/BN DAN TOKOH AGAMA MEMPERSOALKAN TENTANG ISU YG SAMA, KENAPA UMNO/PERKASA DIAM SERIBU BAHASA? KENAPA KETIGA2 TOKOH ITU TIDAK DIHENTAM CUKUP2 DAN DICADANGKAN PULAK UTK DI ISA KAN? ITU PERSOALANYA!!!

  JGN MENYIMPANG DR PERSOALAN...ITU LAH YG MENJADIKAN UMNO CAKAP TAK SERUPA BIKIN DAN MEMANG HIPOKRIT!!! HANYA BERANI KPD MUSUH POLITIK DIA SAHAJA....PONDAN!!!!

  SOAL PEMIMPIN UMNO/BN MASUK ISA ITU SOAL LAIN DAN KESALAHAN MEREKA PUN LAIN2....BODOH KE APA?

  ReplyDelete
 4. PG, kita ISA juga Anon 21:29, apa kata ? Cth Melayu bertaraf haiwan yg menyokong Malayan Union PKR abad ini. Atau nyahkan saja ke Singapore, biar jadi pecacai angkat najis atau peminta sedekah di sana.

  ReplyDelete
 5. sudah orang melayu diberi keistimewaan dalam perlembagaan malaysia ada manusia(orang melayu) bodoh menolak malah setuju mahu ia dihapuskan...
  mampukah masa depan orang melayu dan sejarahnya terus hidup tanpa keistimewaan ini..
  cukuplah walau dengan keistimewan ini orang melayu masih layu...TAPI JIKA KEISTIMEWAAN ini dihapuskan melayu bukan setakat layu tapi masa depan dan sejarahnya akan MATI selamanya..
  bertapa bodohnya sesudah diberi keistimewaan masih mau menolaknya...
  bangkitlah bangsa ku...demi maruah dan agamamu...
  pertahankan ketuanan raja melayu..dan seterusnya ketuanan melayu...
  hidup UMNO SELAMANYA YANG MENRAJUI BANGSA MELAYU DI MUKA BUMI INI....
  HANCUR LAH KEPARAT MUSUH BANGSA MELAYU...PKR-DAP-PAS...

  ReplyDelete
 6. sesiapa nak hapus ketuanan melayu...
  MEH AKU HAPUSKAN KO DULU...CINAbeng!!!

  ReplyDelete
 7. Bile kebenaran semakin nyata... Be-eNd UMNgOk mula sasau apalagi mula guna senjata akhir-ISA. Kalo dah tak berteloq... gitu gamaknya! Ketuanan Melayu patut ditukar kpd keTUAN-TUAN MELAYU UMNgOk

  Petikan Harakahdaily ;- http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=29661:tanah-melayu-terhakis-angkara-umno&catid=85:

  fakta - Umno penjahanam tanah orang Melayu:

  Pgkhianatan Umno kpd org Melayu tlah bjaya mghilangkan tanah rezab Melayu dr 3juta hektar pd 1957 kpd 1.7j hektar (1995). Bermakna 44% rezab Melayu yg ditinggal oleh penjajah dgn susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhatiperut drp pemimpin Umno dlm menjaga orang melayu. Klau tidak disekat maka tahun 2020 rezab Melayu hanya tinggal 30% je.

  22,000 ekar tanah kerajaan di gadai kpd gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.

  200 ekar tpak kilang simen Perak Hanjoong (skrg YTL kerana digadai oleh UMNgOk kpd YTL) Ini rizab melayu di Pdg Rengas, K.Kangsar kat Highway.

  9 ribu hektar Rezab Melayu di Sgor tlah ditukar status kpd bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 saja (lbih-krang 3 ribu hektar saja yg diganti, selebihnya jin tanah makan)

  1990 - seramai 80 org pduduk Pantai Chenang Langkawi yg duduk di atas rezab Melayu dihalau utk membina Pelangi Beach Resort.

  1990 - sebyk 930 hektar Rezab Melayu Kpg Mambau N.9 telah diambil utk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 org tinggal disitu.

  26,000ha rezab Melayu di Tg Langsat-Tg Piai Johor diambil utk New Town Ship. Projek Kuok Bro. Collaboration UEM.

  300 ekar Rezab Melayu di P.Redang T'ganu diberi kpd Vicent Tan utk projek perlancungan.

  1993 - 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yg subur) utk projek kolam udang.

  13 Jun 2008 (U.M'sia) melaporkan penduduk sekitar K.Tinggi, kecewa dgn tindakan pjbt tanah menolak permohonan mereka mendtkan tanah seluas 182.11ha di Bt 15 Jln Kulai, Mukim Ulu Sg.Johor di sini. Tanah yg sudah dipohon sejak 20 tahun telah diberi kpd sykt bukan bumi. Ini siapa punya angkara? PR @ UMNgOk.

  Kejahilan pemimpin UMNgOk menyebabkan P. Batu Putih terlepas, yg dpt - pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah & Tubir Selatan). Klau air psang batu tenggelam, kalau surut - P.Batu timbul. Inilah yg disebut oleh Rais Yatim - Win-Win!Menang pd Umno ialah Singapura dpt pulau yg tidak tenggelam, M'sia dpt pulau tenggelam timbul. Inilah lawaknya pemimpin UMNgOk yg jaga kedaulatan negara.

  Kg.Chu Badak Sentul KL, sebyk 273 ekar tanah kg Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga dihalau keluar krn pembangunan mega akan dibuat disitu.

  Rezab Melayu seluas 94 ekar yg diteroka sejak 72 tahun tlh terkorban utk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.

  840ha rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER dilaksanakan

  2500 ekar ldang kelapa sawit di Jalong Tinggi Sg.Siput Perak dijual kpd China Singapura.

  Siapa yg menghalau penduduk di Kg.Berembang Ampang. Pada hal mereka ini adalah penyokong umno tegar dan yg membela mereka ialah drp PAS, PKR, DAP dan NGO. Tak nampak muka pemimpin Umno pd hari penduduk yg dihalau mcm anjing.

  217 hektar tanah KTM di S'pura diberi kpd S'pura. Tanah emas terlepas secara terhormat.

  Menghalau 290 buah rumah pduduk Kg.Plentong Tgh P.Gudang Johor. Mereka tinggal di situ 30tahun. Yang menjadi pendinding dan perunding ialah pemimpin PAS, PKR dan DAP. 28 org ditangkap krn mpertahankan rumah mrk drp diroboh pd 16/10/2009. Kesemua mereka ialah penyokong umno tegar, apabila mereka dihalau batang hidung pemimpin umno tidak nampak.

  Maka bolehlah dirumuskan Umnolah pengkhianat dan menggadai tanah orang Melayu, Bukan PR!

  Slogan Umno “Hidup Melayu” perlu ditukar kepada slogan sebaliknya, iaitu “di mana Umno kuat di situ Melayu merempat”.
  usinkatalagi;..tepuk dada tanya mulut nak kata apa..sapa Jin Tanah dan sapa yg men-ketedarah tanah..so utk mengelakan diri dari berterusan menjadi hamba Jin Tanah..Jangan biarkan diri anda diselubungi misteri..ingatlah...Dimana UMNO kuat..disitulah Melayu Merempat dan Merempit..

  ReplyDelete
 8. Pendaftar pertubuhan, bila lagi nak hantar surat tunjuk sebab kepada PKR?

  ReplyDelete
 9. Orang melayu sudah mula bukan setakat menjual kewarganegeraan tanah melayu, bahkan kini agama dan bangsanya. Perkataan Allahpun sudah tak mampu dipertahankan, malahan direlakan digunakan oleh mereka sebagai nama tuhan agama mereka sedangkan agama disisi Allah hanya Islam. Nak buang ketuanan pula dan memperhambakan bangsanya?

  Melayu mudah lupa atau sudahpun lupa daratan?

  ReplyDelete
 10. PKR hendak jadi komunis. Setahu saya, hanya komunisme yang menguar-uarkan konsep hak sama rata untuk rakyat.
  slogan serupa pernah digunakan di negara yang mengamalkan ideologi komunis.
  BODOH BETUL..DARI DULU KITA MENENTANG KOMUNIS
  TAPI HARI INI KITA MAHU SOKONG IDEOLOGI KOMUNIS@KAUMAUMAMPOS

  ReplyDelete
 11. hpuskan PKR-DAP-PAS...
  RAKYAT se-wajibnya dan bukan lagi se-harusnya meng hapuskan pakatan syaitan ini yang terang dan nyata memusuhi kedaulatan agama,bangsa dan negara...
  agama di permainkan dengan bertopengkan penggunaan ayat al quran,sewenang-wenangnya tafsiran yang salah `dibenarkan` walhal terng dan nyata tafsiranya terseleweng dari kebenaran..
  perang jihad kepada PAKATAN SYAITAN LAKNATULLAH!!!
  ALLAHUAKBAR...ALLAHUAKBAR...

  ReplyDelete
 12. cukuplah orang melayu ditindas di pulau pinang..
  jangan sampai seluruh umat melayu di malaysia ditindas disebabkan kesalahan memilih parti yang menolak ketuanan melayu...
  semoga UMNO tetap menjaga keutuhan ketuanan melayu agar melayu tidak ditindas..

  ReplyDelete
 13. Anon 11:34...

  Org Melayu terpinggir kat PP sejak pemerintahan BN lagi... lebih teruk bila org Melayu UMNgOk sendiri menyerahkan tampuk Ketua Menteri pada Gerakan sedangkan majoriti dipegang UMNgOk... BoNgok betul UMNO ni selayaknya disebut UMNgOk!

  Duit warga tua yg dikutip balik dgn UMNgOk mana perginya... poket UMNgOk ke?

  KM PP dok bagi RM800 kat staff kerajaan negeri PP... taknak pulangkan kat UMNgOk? Entah ke mana plak peginya duit yg dipulangkan tu.... makin kayo la mamat yg kutip duit pulangan dari hasil judi kononnya. Rakyat makan... hasil judi, dia kutip balik (konon nak pulang) tapi dok tibai duit halal plak ya....

  Rakyat diHULUkan....

  ReplyDelete
 14. ANON 13:00

  BETUL BRO..HARAP2 UMNO JANGAN LAH AMBIL DUIT RM 800 TU...PULANG LAH BALIK SEBAB WANG HARAM...ATAU BAGI JER DUIT RM 800 TU KPD AHLI2 PR...SEDEKAH JER LAH...DUIT YG DIKUTIP UMNO DULU, KE MANA ENTAH? SENYAP JER!!!


  SOAL KETUANAN MELAYU....TAK TAHU LAH AKU SIAPA YG JD TUAN DLM NEGARA NIH?

  ReplyDelete
 15. Kepada Anon 5 December 2010 13:00, takdelah sampai PM dan TPM nak diberikan kepada bukan Islam dan Melayu. Takdelah sampai perkataan Allah diberikan sebagai nama Tuhan untuk agama selain Islam. Takdelah sampai malu untuk mengatakan diri orang Melayu. Ada orang melayu sudah tidak bangga dia orang Melayu sedangkan Allah sendiri menjadikan manusia ini berbangsa-bangsa.

  ReplyDelete
 16. "It is not in dispute that since 1978 in accordance with the provisions of Article 153 of the Federal Constitution bumiputras were granted favoured access to the then established universities in the country. As regards Mr. Beloff’s argument regarding Article 152, he accepts the position of bahasa as the national and official language. He does not attack the official policy of giving preference to bumiputra admission into university".

  Per Tun Suffian LP (delivering the majority Judgment of the Court) Merdeka University [a Company] v Govt of Malaysia [6 JULY 1982]

  ReplyDelete
 17. apa la melayu gaduh sama melayu disebabkan hak yang baik telah diperuntukan kepada orang melayu..
  yang sorak gembira melihat kita berbalah adalah oarng bukan melayu...
  masa ni lah mereka tunggu...
  lagi-lagi apabila orang melayu pertikai keistimewaan bangsa sendiri..
  sikap menolak keistimewaan yang sudah diperuntukan seperti orang yang menerima `anugerah` malah ia ditolak...sungguh sombong dan bongkak..
  seharusnya anugerah ketuanan melayu di jadikan asas kukuh untuk melayu trus melangkah maju memandangkan sokongan dasar keistimewaan dan ketuanan melayu..
  majoriti melayu ada di malaysia..
  naikanlah nama bangsa mu...menjadi bangsa bermaruah setelah dianugerahkan keistimewaan MENJADI BANGSA MELAYU..
  BANGSA MELAYU TIDAK AKAN MENDAPAT KETUANAN MELAYU SELAIN DI MALAYSIA YANG DULUNYA TERKENAL SEBAGAI TANAH MELAYU...
  pergunakanlah HAK KEISTIMEWAAN DAN KETUANAN MELAYU SEBAIK-BAIKNYA..
  ALLAH TIDAK MENGUBAH NASIB SESUATU BANGSA MELAINKAN BANGSA ITU MENGUBAHNYA..

  ReplyDelete
 18. http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1205&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_09.htm

  DAP parti anak -beranak - PM
  05/12/2010 12:28pm  Oleh SAIFUL HAIZAN HASSAM

  KUALA LUMPUR 5 Dis. - Datuk Seri Najib Tun Razak melabelkan DAP sebagai parti anak-beranak sendirian berhad walaupun mereka berkokok dan menjerit kononnya keahlian mereka adalah berbilang kaum.

  Komen - PKR pun sama.

  ReplyDelete
 19. Masaalahnya, sudah ada orang yang sudah senang lenang dan mereka-mereka yang sewaktu dengannya hendak buang keistimewaan orang melayu. Mungkin bagi mereka takpelah sebab sudah senang. Masaalahnya yang belum senang lenang dengan bodoh sombongnya boleh pula setuju. Mudah sangat diperbodohkan!

  ReplyDelete
 20. saya sokonng pro ketuanan melayu di atas kenyatannya
  mengapa orang melayu perlu menghapuskan/membakul sampahkan ketauanan melayu..
  ketuanan melayu adalah baik untuk orang melayu..
  jadikanlah ia sandran membangun dan memperkasa bangsa melayu di muka bumi ini yang jumlah nya kecil..
  bangkitlah menjadi bangsa berkualiti dan disegani..
  seharusnya kita membakul sampahkan parti yang mau membakul sampahkan ketuanan melayu...mereka hanya main sandiwara tuk menjatuhkan bangsa sendiri...

  ReplyDelete
 21. http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Taksubsainspuncasejarahdipinggir/Article/index_html

  Taksub sains punca sejarah dipinggir
  Oleh Zanariah Abd Mutalib

  2010/08/25

  Sejarawan, Profesor Tan Sri Dr Khoo Kay Kim, berkata Penyata Razak yang dikeluarkan pada 1956 sudah menggariskan bahawa objektif utama sistem pelajaran adalah perpaduan, namun perkara itu tidak dapat dilihat dalam sistem pendidikan hari ini yang menuntut pelajar mencapai keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan.

  Disebabkan itu, katanya, gagasan 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sukar difahami generasi hari ini, malah ada yang menyamakannya dengan slogan Malaysian Malaysia oleh DAP yang menuntut kesaksamaan antara semua kaum, sedangkan keistimewaan kaum Melayu dan Bumiputera sudah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

  1Malaysia bukan minta Perlembagaan dipinda secepat mungkin. Dari dulu keistimewaan orang Melayu sudah diperakui iaitu sejak dari zaman British kerana mereka adalah rakyat Raja Melayu.

  ReplyDelete
 22. http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0917&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_21.htm

  Kuan Yew terdesak, risau pengaruh Malaysia

  KUALA LUMPUR 16 Sept.
  .... Pakar bahasa dan perpaduan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr. Teo Kok Seong pula berkata, Kuan Yew tidak layak untuk memburukkan nama Malaysia kerana pemimpin republik itu hanya menjaga sebuah negara pulau yang majoriti rakyatnya berketurunan Cina.
  Dengan keadaan demografi sebegitu, kata beliau, sudah tentu usaha pembinaan negara bangsa yang dilalui oleh Singapura amat mudah dan berbeza sekali dengan pengalaman yang perlu dilalui Malaysia selama ini.

  Kok Seong yang juga Felo Penyelidik Utama Institut Alam dan Tamadun Melayu (Atma) UKM menjelaskan, Kuan Yew selain itu dilihat cuba menghidupkan kembali sentimen 'Malaysian Malaysia' yang tidak berjaya diperjuangkan beliau sehingga Singapura 'dihalau' keluar oleh Perdana Menteri Pertama, Tunku Abdul Rahman Putra.

  "Kuan Yew memang berusaha menghapuskan Artikel 153 dalam Perlembagaan Persekutuan untuk memakai hanya Artikel 8 sejak sebelum Singapura disuruh keluar dari Malaysia.

  "Setelah lebih 50 tahun gagal, beliau nampaknya cuba membangkitkan isu itu sekali lagi, namun saya harap tiada rakyat Malaysia yang terpengaruh dengannya. Artikel 8 perlu dibaca sekali dengan 153, tiada kompromi," katanya.

  Kok Seong berpendapat, kenyataan Kuan Yew itu ada kaitan dengan cubaan sesetengah pihak di negara ini yang berusaha menghapuskan peruntukan Artikel 153 dalam perlembagaan negara.

  ReplyDelete
 23. HIDUP UMNO...
  BANGKIT UMNO..
  KUATLAH UMNO...
  SAYA PENYOKONG TEGAR UMNO DAN RAKAN2 AKAN BEDIRI BERSAMA UMNO UNTUK MEMPERTAHANKAN BANGSA MELAYU..
  DAN ISTIHAR `PERANG` KEPADA PARTI YANG MEMERANGI KETUANAN MELAYU..

  ReplyDelete
 24. "It is not in dispute that since 1978 in accordance with the provisions of Article 153 of the Federal Constitution bumiputras were granted favoured access to the then established universities in the country. As regards Mr. Beloff’s argument regarding Article 152, he accepts the position of bahasa as the national and official language. He does not attack the official policy of giving preference to bumiputra admission into university".

  Per Tun Suffian LP (delivering the majority Judgment of the Court) Merdeka University [a Company] v Govt of Malaysia [6 JULY 1982]

  ReplyDelete
 25. SAYA BERASA BANGGA MENJADI ANAK MELAYU GENERASI BARU..
  SAYA LAHIR DENGAN MERASA KEISTIMEWAAN DAN KETUANAN MELAYU DAN WAJIB IA DI PERTAHAN SEHINGGA AKHIR ZAMAN HINGGA BUMI INI KIAMAT...

  SAYA BERSYUKUR KEPADA PIHAK KERAJAAN YANG BANYAK MENGUBAH DESTENI ANAK MELAYU,DAN SAYA ADALAH SALAH SATU DARI BERJUTA-JUTA ORANG MELAYU YANG BERJAYA DAN BERGUNA KEPADA BANGSA DAN AGAMA

  KEJAYAAN INI HASIL DARIPADA DASAR KERAJAAN YANG MEMPERTAHANKAN HAK-HAK ORANG MELAYU YANG TERMAKTUB DALAM PERLEMBAGAAN
  TERIMA KASIH UMNO PENEGAK BANGSA BERDAULAT...

  ReplyDelete
 26. betul betul betul, nenek moyang Anon 5 December 2010 17:24 pun tenang mengenangkan cucu cucitnya dapat merasakan hasil dan penat lelah perjuangan dan pengorbanan mereka.

  Namun ada orang seperti Zaid, Azizah, Tuk Nik mudah sangat nak hapuskan warisan nenek moyang mereka ditanah melayu ini. Ada yang tak mengaku melayu pun dan dok menganjur menghapuskan ketuanan melayu. Orang macam itu, Hang Tuah takde fikir sepuloh kali untuk menghapuskan.

  ReplyDelete
 27. aku bersedia menjadi pahlawan melayu zaman moden untuk mempertahankan kedaulatan bangsa melayu...

  darah panglima dan pahlawan penentang penjajah masih mengalir walau hampir setengah abad kita merdeka akibat dijajah oleh penjajah bajingan yang dengki dengan bangsa melayu...

  kini kita juga mula dijajah oleh pakatan bangsat yang menganjurkan ideologi komunis tanpa segan silu...
  mereka ini adalah penjajah bangsa sendiri tanpa disedari rakyat...
  mereka yang gila kuasa mahu menguasai tampuk pemerintahan walau dengan menghapus ketuanan melayu yang dimiliknya sendiri demi mendapaT undi rakyat bukan melayu...
  kini aku dan generasi melayu bersama UMNO akan menjadi pahlawan moden bagi memastikan hak melayu terus diperjuangkan sepertimana perjuangan pahlawan terdahulu..

  ReplyDelete
 28. HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!HANCUR UMNO!

  ReplyDelete
 29. woi UMNO bangang, malaikat tanya engko ke yang engko ni Melayu ke tidak?!!!!!!!!! Bodoh, tengin. Malaikat maut cuma tanya "Apa ikutan kamu? Kenala jawab Islam. Apa ada pada Melayu di sisi Allah. Sebab tu la orang2 UMNO sama taraf dengan orang bodoh.

  ReplyDelete

PETA PELAYAR