FOLLOWERS

Sunday, 20 November 2011

PANDIR-PANDIR AGAMA ISLAM !!!!!!


WANITA Arab Saudi sejak sekian lama diwajibkan menutup muka dan seluruh tubuh ketika keluar di khalayak ramai.Peraturan baru bagi elak pergaduhan

JEDDAH: Wanita yang mempunyai mata menarik mungkin dipaksa menutupnya dengan kain menerusi peraturan Arab Saudi yang baru. Akhbar The Daily Mail melaporkan negara Islam konservatif itu berkata pihaknya mempunyai hak menyekat wanita daripada mendedahkan mata yang cantik dan memukau. Cadangan itu dibuat selepas seorang anggota jawatankuasa Amar Makruf Nahi Mungkar Arab Saudi terpikat dengan mata seorang wanita ketika berjalan di kaki lima dan mengakibatkan pergaduhan. - Laporan laman web berita Bikya Masr Jurucakap Jawatankuasa Amar Makruf Nahi Mungkar Arab Saudi, Sheikh Motlab al Nabet, berkata cadangan melaksanakan undang-undang itu akan dibentangkan secepat mungkin.

Wanita Arab Saudi sejak sekian lama memakai jubah hitam atau abaya yang menutup rambut serta badan dan di sesetengah wilayah menutup muka di khalayak ramai.

Jika mereka gagal berbuat demikian, mereka berdepan hukuman termasuk denda dan sebat.

Satu laporan dalam laman web berita Bikya Masr memberitahu cadangan itu dibuat selepas seorang anggota jawatankuasa terbabit terpikat dengan mata seorang wanita ketika berjalan di kaki lima dan mengakibatkan pergaduhan.
Wanita itu sedang berjalan dengan suaminya yang berakhir dengan beliau ditikam dua kali selepas berlaku perbalahan.

Jawatankuasa Amar Makruf Nahi Mungkar beberapa kali didakwa melanggar hak asasi manusia. Jawatankuasa yang ditubuhkan pada 1940, berfungsi memastikan undang-undang Islam tidak dicabuli di Arab Saudi.

Pada 2002, jawatankuasa itu enggan membenarkan sekumpulan pelajar keluar dari sekolah yang terbakar di Makkah kerana tidak memakai tutup kepala dengan betul.
Keputusan itu dilaporkan mengakibatkan kematian 15 pelajar.

Mereka turut melarang wanita memandu dan tidak dibenarkan berjalan tanpa ditemani penjaga lelaki.

Pada September lalu, seorang wanita Arab Saudi dikenakan 10 sebatan kerana melanggar larangan memandu tetapi hukuman itu dibatalkan apabila Raja Arab Saudi, Raja Abdullah masuk campur.

Pada bulan sama, Raja mengumumkan wanita diberi hak mengundi dan bertanding untuk kali pertama pada pilihan raya majlis perbandaran 2015. – Agensi

Penghuni Gua
: Semua jual nama Islam. Yang rosaknya adalah Islam. Yang merosakkan adalah mereka yang mengaku alim dan alim ulama serta Ustat atau pakar agama.

2. Bila kita menegur, dikatakan kita tak ada ilmu dan tidak layak bercakap. Lepas tu , habis dikafirkan mereka yang tak sependapat dengan gulongan ini.

3. Bagi isu di atas............... masalahnya bukan wanita tersebut , tetapi lelaki tersebut yang tak dapat mengawal nafsu. Sepatutnya dan wajib pemerintah membuat peraturan dan didikan yang lebih kepada kaum lelaki. Bukan mengenakan sekatan kepada wanita. Dah mata wanita memang semuanya cantik. Ia anugerah Allah...........................

4. Isunya bukan mata wanita, tetapi lelaki bermata jalang.


5. Yang mendapat nama buruknya ialah agama Islam...................semuanya gara-gara pandir agama.............................. Yang tak boleh ditegur dan menerima pendapat orang lain. Di Malaysia pun bersepah...............................................

3 comments:

  1. Kalau saya somong tuan, saya pun.akan dikutuk sama. Tapi saya memang setuju dgn pendapat tuan. Kita tak masuk neraka dek fatwa ulama bodoh tu.

    ReplyDelete
  2. Bagus pandangan encik Arif.

    Tafsiran yang jumud,..kaum wanita yang jadi mangsa, Islam pulak yang dipersalahkan !.

    ReplyDelete

PETA PELAYAR