FOLLOWERS

Thursday, 10 May 2012

LYNAS : PAKAR SAHKAN SELAMAT !!!! KAH KAH KAH KAH KAH !!!!!
KUANTAN: Pakar nadir bumi asing menyifatkan Kilang Lynas Advanced Material di Gebeng, Kuantan, sebagai antara kilang nadir bumi paling canggih di dunia. 

Alastair S Neill, pakar utama nadir bumi dari Kanada yang juga Naib Presiden Eksekutif Dacha Strategic Metals, berkata beliau kagum dengan kemudahan pengeluaran Lynas Corporation yang menurutnya bertaraf dunia.
"Saya sudah melihat banyak kilang pemisahan nadir bumi dan saya meletakkan kilang ini dalam senarai teratas yang setanding dengan kilang paling canggih yang saya pernah lihat di Perancis," katanya semasa lawatan ke kilang di Gebeng, Kuantan, hari ini.
Lawatan itu sempena Simposium Nadir Bumi Antabangsa anjuran Akademi Sains Malaysia (ASM). Neill menjadi penceramah jemputan pada simposium berkenaan. 

Pakar lain dalam pasukan itu termasuk Profesor Chun-Hua Yan dari Peking University, Christoph Wilhelm dari Karlsruhr Institute of Technology di Jerman dan Jack Lifton, pengasas bersama Technology Metals Research LLC dari Amerika Syarikat. 

Lifton berkata, Malaysia bakal menjadi pengeluar kedua terbesar nadir bumi di dunia selepas China, sebaik kilang itu beroperasi. 

"Inilah contoh tepat kecanggihan, mungkin kilang jenis ini lebih canggih di dunia. Saya tidak percaya terdapat masalah radiasi, tidak sama sekali. Apa yang saya perhatikan ialah keselamatan dalam mengendalikan jumlah besar cecair," katanya. 
Lifton, perunding dan pensyarah mengenai asas pasaran teknologi logam, berkata kilang itu dapat menarik lebih banyak perniagaan jika syarikat di sini menggunakan produk itu dan seterusnya menggandakan impak ke atas ekonomi tempatan. 

Sementara itu, Chun berkata kemudahan dan susun atur kilang itu dilakukan dengan tersusun berikutan pelaburan yang baik. 

Beliau berkata, walaupun China mungkin memiliki teknologi nadir bumi terbaik di dunia, industri, teknologi dan sains wajar dibangunkan oleh semua. 

Wilhelm pula berkata, kilang itu nampak selamat kerana semua aspek diambil kira, termasuk pengurusan sisa. 

Naib Presiden ASM, Datuk Ir Ahmad Zaidee Laidin, berkata berdasarkan pandangan pakar-pakar asing itu jelas kilang berkenaan menggunakan teknologi terkini dalam pemisahan nadir bumi. 

Pasukan berkenaan sebelum itu mengadakan perbincangan terbuka bersama pengurusan Lynas Malaysia Sdn Bhd mengenai cabaran yang dihadapi setakat ini. - BERNAMA

Penghuni Gua : Itu kata pakar antara bangsa. paku-paku PAS , DAP dan PKR kata bahaya. Tak ke lawak namanya . Kah kah kah kah kah !!!!!!

2. PAS percaya kata mahfuz SRP tu pulak. Jom kita gelak .Kah kah kah kah kah !!!!!!

3, PKR main kencing aje. Kah kah kah kah kah !!!!!!

4. Tantawi biasalah. Lidah biawak.Kah kah kah kah kah !!!!!!

5. TGHH pulak kata ikut pakar. Tapi tindakannya macam paku.Kah kah kah kah kah !!!!!!

5. Lelaki Y ..............nak liwat aje kerjanya. Kah kah kah kah kah !!!!!!

6. Tukar tiub gagster penjilat lelaki Y ini biasalah. Buat duit melalui demo puaka haramnya.Kah kah kah kah kah !!!!!!

7. Fikirkan pengundi muda !!!!!

No comments:

Post a Comment

PETA PELAYAR