FOLLOWERS

Wednesday, 25 February 2009

SINGH IS KING ?Kata-kata YB Karpal di Parlimen hari ini :


"Saya beri amaran kepada Pemuda Umno jangan main-main dengan saya. Singh Is King, .....................................Dua peluru Tuan Speaker............................................. Dalam Seksyen 57 Akta Keselamatan Dalam Negeri, jika seseorang memiliki satu peluru dan didapati bersalah hukumannya mandatori maut.Saya mahu tahu di mana celaka Pemuda Umno ini mendapat dua peluru ini," ..........................


Inilah kata YB Karpal Singh seperti lapuran Berita Perdana TV3 jam 8 malam tadi. Ini lah sebab Penghuni Gua ada memaparkan dalam muka depan Blognya komen dari seorang pelayar yang mencadangkan semua wakil rakyat wajib menjalani ujian seperti berikut :


1. ujian mental -- sebab banyak fitnah akan dihadapi perlu kena tahan
2. ujian public speaking -- sebab pemimpin perlu belajar etika berpidato yang baik dan tertib
3. ujian Bahasa Melayu -- sebab ada pemimpin yang cakap Melayunya tunggang terbalik.
4. ujian seni tempur tanpa senjata -- sebab nak berlawan dalam dewan rakyat nanti.


Kepada Karpal , anda sebagai peguam sepatutnya menunjukkan bukti apabila menuduh seseorang itu . Jangan main sedap mulut sahaja. Tuduhan anda serius kerana ia membabitkan Pemuda UMNO melakukan satu jenayah yang serius. Jangan gunakan kekebalan parlimen untuk membuat tuduhan. Sepatutnya YB Karpal mengulangi semula tuduhan tersebut di luar parlimen. Bagi yang dituduh oleh YB Karpal menghantar peluru kepadanya , wajib membuat lapuran polis ( walaupun YB Karpal kebal di Parlimen ) dahulu sebelum tindakan lain diambil.


Penghuni Gua : KING OF THE KING. .........DI GUA SAHAJA.


Singh is King ? Tidak. YB Karpal tu beraja dimulut aje. Biasalah, tengok le filem yang ditayang di TV, gempak aje lebih. Kalau di India pun , sudah lama jalan. Tak sempat nak buka mulut pun . Sama juga di negara jiran kita di Singapura ( JAYERATNAM : MATI MERAGAM DIBUAT OLEH LEE KUAN YEW DAN ANAKNYA . ITU PUN SINGH JUGA ). SERUPA JUGA DI THAILAND ( MERANA 15 TAHUN MERINGKUK DI PENJARA ,WARGA BRITAIN YANG MENGHINA RAJA BUMIPHOL ). Jadi sepatutnya kita kadar pada diri kita. Di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung.


TAPI KALAU DITENGOK SEBAHAGIAN PEGUAM ATAU KELULUSAN PEGUAM ( BUKAN SEMUA TAPI KEBANYAKKANNYA ) SEMUANYA JENIS YANG BERAJA DI MULUT SAHAJA. CAKAP AJE BERDEGAR-DEGAR TERMASUK BEKAS MENTERI DE FACTO , ZAID. SEMUANYA PANDAI KOMPLEN APA YANG ORANG LAIN BUAT. IDEA SENDIRI BAGAIMANA NAK MEMBAIKI ATAU MEMBUAT SESUATU UNTUK FAEDAH RAKYAT TAK ADA PUN. HANYA PANDAI BERCAKAP, MENGKRITIK DAN KATA ORANG LAIN SALAH. UNTUK MAKLUMAN SEMUA PELAYAR ,UNDANG-UNDANG YANG DIGUBAL , HANYALAH SEBAHAGIAN KECIL DARI BERJUTA SUDUT YANG PERLU DIAMBIL KIRA OLEH KERAJAAN DALAM MEMBINA NEGARA . TUJUAN UNDANG-UNDANG DIGUBAL ADALAH UNTUK MENJAMIN KESELAMATAN NEGARA. JIKA UNDANG-UNDANG SUDAH TIDAK BOLEH MELINDUNGI NEGARA ( KERANA DIEKSPLOITASI OLEH MERAKA INI ) MAKA KERAJAAN PERLU MEMINDA UNDANG-UNDANG YANG SEDIA ADA UNTUK MEMBENDUNG ANASIR YANG TIDAK DIINGINI DARI TERUS MEROSAKKAN NEGARA. JANGAN KITA TERLALU LIBERAL DALAM SOAL INI.NEGARA INI AKAN DIWARISI OLEH ANAK CUCU KITA. JADI KITA KENA JAGA DAN SERAH DENGAN BAIK KEPADA ANAK CUCU KITA NANTI. JANGAN KERANA KITA NAK TUNJUK KITA LIBERAL DAN UNTUK POPULAR, KITA SEBAGAI PEMIMPIN , MEMUSNAHKAN SEGALA USAHA KERAS PEMIMPIN TERDAHULU ( MELAYU , CINA , INDIA ) DENGAN MENURUTI DESAKAN MEREKA INI UNTUK MENGHAPUSKAN SEGALA UNDANG-UNDANG YANG ADA ATAS BERBAGAI ALASAN CONTOHNYA ATAS ALASAN HAK ASASI MANUSIA. UTAMAKAN HAK ASASI AWAM BERBANDING HAK ASASI INDIVIDU ATAU KUMPULAN KECIL.

No comments:

Post a Comment

PETA PELAYAR